С гласуваните на второ четене промени в Закона за корпоративното подоходно

...
С гласуваните на второ четене промени в Закона за корпоративното подоходно
Коментари Харесай

Окончателно: Детските ясли и градини стават безплатни от 1 април

С гласуваните на второ четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане депутатите промениха и Закона за локалните налози такси и анулираха събирането на такси от родителите или настойниците за прилагане на детски ясли и детски градини. Така детските ясли и градини стават безвъзмездни от 1 април тази година.

Също по този начин бе признато да се понижи налог " Уикенд " на 3 на 100. Новата ставка влиза в действие от обнародването на промените в " Държавен вестник ". Налогът върху разноските в натура, свързани с персонално прилагане на фирмени активи, беше въведен по предложение на ГЕРБ при тяхното ръководство, а задачата беше компаниите да не заявяват по-големи разноски, а част от активите - да вземем за пример длъжностен автомобил, на практика да се употребяват за персонални цели.

Няма да се таксуват приходите от лихви по влогове в банки, открити в страна - членка на Европейския съюз, или в друга страна - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство. 

Мартин Димитров от " Демократична България " изясни, че първичната концепция е била изобщо да отпадне налог " Уикенд ", само че са провели редица диалози с бизнес организации, от които е станало известно, че самото отпадане би основало съществени проблеми, а неговото понижаване на 3 на 100, каквото е окончателното предложение, би облекчило доста българския бизнес. " Ако освободим напълно облагането на разноски в натура или приемането на избрани активи в натура от страна на работещите, това би довело до прецеденти, при които резултатите за данъчната администрация и за страната няма да бъдат тези, които търсехме ", сподели той.

Не беше признато предлагането на Петър Петров от " Възраждане "  за увеличение на нормативно приетите разноски за практикуване на специалността юрист от 25 на 40 %. Искането беше подкрепено от депутати от ГЕРБ-СДС и " ИТН ", само че беше отхвърлено и при прегласуването в пленарната зала. 

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР